Δικαίωση για τις χελώνες σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), εξέδωσε απόφαση με την οποία έκανε δεκτή, κατά το μεγαλύτερο μέρος της, την προσφυγή που έχει ασκήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2011 κατά της Ελλάδας, για παράβαση της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ, και διαπιστώνει ότι η Ελλάδα παρέβη την υποχρέωσή της να προστατεύσει τις χελώνες Caretta Caretta εντός του κόλπου της Κυπαρισσίας.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΔΕΕ, πολλές υποδομές (όπως, μεταξύ άλλων, οικιστικά σχέδια και η κατασκευή κατοικιών), όπως και η μελλοντική τους χρήση, είναι ικανές να επηρεάσουν σημαντικά τους οικότοπους εντός της ζώνης της Κυπαρισσίας. Επίσης, η κατασκευή και η χρήση των υποδομών αυτών, μπορούν, ιδίως εξαιτίας της ηχορύπανσης, της φωτορύπανσης και της ανθρώπινης παρουσίας που συνεπάγονται, όπως ακριβώς και το ελεύθερο κάμπινγκ και η λειτουργία των μπαρ, να παρενοχλήσουν σημαντικά θαλάσσια χελώνα Caretta Caretta κατά την αναπαραγωγή της.

Επιπροσθέτως, επισημαίνει το ΔΕΕ, η ανεξέλεγκτη στάθμευση των οχημάτων όπως και η ασφαλτόστρωση ορισμένων οδών βλάπτουν τους οικότοπους αμμοθινών της χελώνας επιδεινώνοντας την ηχορύπανση και τη φωτορύπανση και παρενοχλώντας τις χελώνες κατά την ωοτοκία καθώς και κατά την εκκόλαψη των νεοσσών. Το Δικαστήριο διαπιστώνει, ακόμη, ότι τα φώτα των εστιατορίων, των ξενοδοχείων και των καταστημάτων γύρω από τη ζώνη της Κυπαρισσίας επίσης προκαλούν παρενόχληση των χελωνών.

Η Caretta Caretta

Σημειώνεται, πως η χελώνα Caretta Caretta (γνωστή επίσης και ως χελώνα Caouanne) είναι θαλάσσια χελώνα που έχει κατά μέσο όρο μήκος 90 εκατοστά και βάρος 135 κιλά, και απαντά, μεταξύ άλλων, και στη Μεσόγειο. Χαρακτηριστικό της χελώνας αυτής είναι ότι γεννά μόνο κάθε δύο ή τρία έτη, από τον Μάιο μέχρι τον Αύγουστο.

Η χελώνα βγαίνει από την θάλασσα τη νύχτα και κατευθύνεται προς το πιο στεγνό μέρος της παραλίας, όπου σκάβει έναν λάκκο βάθους 40 έως 60 εκατοστών για να γεννήσει εκεί κατά μέσο όρο 120 αυγά. Δύο μήνες αργότερα, τα αυγά εκκολάπτονται και οι μικρές χελώνες βγαίνουν από την άμμο και τρέχουν προς τη θάλασσα. Οι μικρές χελώνες είναι ευάλωτες και πολλές από αυτές δεν αντέχουν..

Η νομοθεσία της ΕΕ για την προστασία της χελώνας

Σύμφωνα με οδηγία της Ένωσης επιβάλλεται στα κράτη μέλη να συμβάλουν στην προστασία της βιολογικής ποικιλομορφίας, μέσω της διατήρησης της άγριας πανίδας. Στο πλαίσιο αυτό, τα κράτη μέλη οφείλουν να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για τη θέσπιση ενός συστήματος αυστηρής προστασίας ορισμένων ζωικών ειδών. Η θαλάσσια χελώνα Caretta Caretta αναγνωρίζεται από την οδηγία αυτή ως ζωικό είδος κοινοτικού ενδιαφέροντος που χρήζει αυστηρής προστασίας και του οποίου η διατήρηση προϋποθέτει τη δημιουργία ειδικών ζωνών διατήρησης.

Το 2006, η Επιτροπή ενέγραψε, μεταξύ άλλων, τις θίνες της Κυπαρισσίας [Θίνες Κυπαρισσίας (Νεοχώρι – Κυπαρισσία)] στον κατάλογο των τόπων κοινοτικής σημασίας, για τον λόγο, ιδίως, ότι στη ζώνη αυτή ζουν χελώνες Caretta Caretta.

Μαρ.Κ.

Print Friendly, PDF & Email
user1Δικαίωση για τις χελώνες σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

Related Posts

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *