Στη φυλακή όποιος σπάσει το απόρρητο για την ΤΤΙΠ

Μετά από σχεδόν τρία χρόνια και κάτω από αυστηρότατους όρους, γερμανοί βουλευτές θα έχουν τη δυνατότητα να δουν τα άκρως απόρρητα κείμενα διαπραγματεύσεων της Διατλαντικής Εμπορικής Συμφωνίας ΤΤΙΡ σε μια ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα ανάγνωσης.

Στην Ελλάδα δεν ακούγεται λέξη για την υπόθεση αυτή που στην ουσία είναι ένα επώδυνο μνημόνιο ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με Μόνη εξαίρεση τον πρόεδρο της Βουλής κ. Νίκο Βούτση, ο οποίος στην εναρκτήρια ομιλία του στην ελληνικό κοινοβούλιο αναφέρθηκε αναλυτικά στο θέμα της ΤTIP.

TTIP-stopΚείμενο διαμαρτυρίας όμως με περισσότερες από 3,3 εκατομμύρια υπογραφές παρέδωσε η «Ένωση STOP ΤΤΙΡ» τον περασμένο Νοέμβριο στον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Οι μισές περίπου ήταν γερμανών πολιτών. Οι φωνές κατά της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου & Επενδύσεων ΤΤΙΡ δυναμώνουν όλο περισσότερο και προέρχονται από διαφορετικούς κύκλους. Βασικό σημείο κριτικής είναι ότι οι διαπραγματεύσεις γίνονται κεκλεισμένων των θυρών και δεν υπάρχει σχεδόν καμία ενημέρωση για το περιεχόμενο των συζητήσεων.

Παρά το γεγονός ότι η εν λόγω συμφωνία θα επεμβαίνει δραστικά στην εθνική πολιτική των κρατών (για παράδειγμα σε τεχνικά, κοινωνικά, οικονομικά αλλά και φορολογικά ζητήματα), η κοινή γνώμη λαμβάνει μόνο ελάχιστες πληροφορίες, και αυτές φιλτραρισμένες. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τους απλούς πολίτες αλλά και για τους πολιτικούς που θα κληθούν κάποια στιγμή στο μέλλον να ψηφίσουν τη συγκεκριμένη συμφωνία. Το 2014 η γερμανική κυβέρνηση αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι δεν είχε τη δυνατότητα να δει τα έγγραφα των διαπραγματεύσεων.

«Σκανδαλώδη μέτρα»

Τώρα φαίνεται να γίνεται το πρώτο βήμα για περισσότερη διαφάνεια. Ειδικό αναγνωστήριο ανοίγει τις πόρτες του στο γερμανικό υπουργείο Οικονομίας. Σε αυτό θα έχουν πρόσβαση μέλη της γερμανικής κυβέρνησης, βουλευτές του γερμανικού κοινοβουλίου, καθώς και μέλη του ομοσπονδιακού συμβουλίου, της αποκαλούμενης Άνω Βουλής.

Ωστόσο οι όροι για την πρόσβαση στο αναγνωστήριο είναι ιδιαίτερα αυστηροί: οι βουλευτές πρέπει να αφήνουν κινητά, φορητούς υπολογιστές και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές στην είσοδο, μπορούν να βλέπουν τα έγγραφα μόνο υπό επιτήρηση, ενώ επιπλέον είναι «υποχρεωμένοι να υπογράψουν ότι θα τηρήσουν το απόρρητο για το περιεχόμενο των εγγράφων» όπως είπε η βουλευτής των Πρασίνων Καταρίνα Ντρέγκε.

Μόνο υπό επιτήρηση επιτρέπεται η πρόσβαση στα έγγραφα

Όποιος από τους βουλευτές δημοσιεύσει το περιεχόμενο των εγγράφων απειλείται με ποινή φυλάκισης. Η κα Ντρέγκε θεωρεί τα μέτρα σκανδαλώδη και υποστηρίζει ότι «η κοινή γνώμη έχει το δικαίωμα να ξέρει, τί τίθεται προς διαπραγμάτευση στο όνομά της».

Παραδίδοντας την αίθουσα στους βουλευτές προ ημερών, ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ άφησε να εννοηθεί ότι η διαχείριση των κειμένων διαπραγμάτευσης θα μπορούσε να γίνεται με πιο ανοιχτό τρόπο. Ωστόσο επισήμανε ότι αυτό, η Κομισιόν δεν ήταν διατεθειμένη να το επιτρέψει, ενώ το ίδιο μάλλον ισχύει και για τους Αμερικανούς.

Όλα όσα μας κρύβουν για την ΤΤΙΡ


Συντηρείται μια περίεργη σιωπή γύρω από τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων για την Διατλαντική Εμπορική Συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ
, (Transatlantic Tradeand Investment Partnership) την γνωστή ως ΤΤΙΡ. Και όμως, ως τον Ιούλιο, είχαν πραγματοποιηθεί δέκα σύνοδοι των διαπραγματευτών που ασχολούνται με τις «μυστικές διαβουλεύσεις», με τις οποίες «θα πέσουν τα εμπόδια για το ελεύθερο εμπόριο ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ».

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, επιστρέφοντας από πρόσφατο ταξίδι της στις ΗΠΑ, είχε δηλώσει ότι η συμφωνία ΤΤΙΡ θα πρέπει να έχει υπογραφεί πριν λήξει η παρούσα προεδρική θητεία του Μπαράκ Ομπάμα, «επειδή δεν γνωρίζει τους συσχετισμούς στο επόμενο αμερικανικό Κογκρέσο». Η κα Μέρκελ, Είναι και η βασική υπέρμαχος της συμφωνίας ενώ οι προοδευτικές ευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις αντιδρούν.

Την αμφιλεγόμενη συμφωνία είναι δυνατόν να την να περάσουν μέσω της διαπραγματευτικής ομάδας ΗΠΑ-Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επειδή κάποιοι από τους διπαραγματευτές έχουν κρίνει πως δεν είναι απαραίτητη η σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο νόμος του ισχυρότερου


Κατ΄ αρχήν αντιδρούν, εκείνοι που υποστηρίζουν ότι με τη συμφωνία, αποκρύπτουν ένα από τα κυριότερα ζητήματα, που είναι η προστασία των επενδυτών
. Οι όροι που προστατεύουν τους επενδυτές, είναι τόσο αυστηροί, που αναμένεται να προκληθεί γενική αναστάτωση στο νομικό καθεστώς των ευρωπαϊκών κρατών.

Ως τώρα οι εταιρίες έχουν στο στόχαστρό τους τις αναπτυσσόμενες χώρες που υποχρεώνονται να αποδεχτούν δυσβάσταχτους όρους με αντάλλαγμα το δικαίωμα εξαγωγής σε πλουσιότερες χώρες. Η προστασία του επενδυτή αποτελεί το «δίκαιο του ισχυρότερου».

Ένας από τους βασικούς λόγους που εκφράζουν αντιρρήσεις οι οικολογικές ευρωπαϊκές οργανώσεις, είναι διότι με την ΤΤΙΡ θα καταργηθεί ο νόμος για την απαγόρευση των μεταλλαγμένων (GMO) στην ευρωπαϊκή αγορά που ισχύει από το 2004.

Ένα από τα εμπόδια που δύσκολα θα ξεπεράσουν οι υπέρμαχοι της συμφωνίας, είναι η ξεκάθαρη, απόφαση του Ευρωκοινοβούλιου του Ιουλίου 2015 με την οποία «δεν γίνεται αποδεκτή οποιαδήποτε παράγραφος στη συμφωνία που θα επιτρέπει σε ανώνυμους διαιτητικούς οργανισμούς να μπορούν να καταστρατηγήσουν εθνικούς νόμους».

Tα αμερικανικά οικονομικά συμφέροντα»


Οι ως τώρα διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ΤΤΙΡ δεν αφορούν μόνο στην εξίσωση ή την αναγνώριση και από τα δύο μέρη των υπαρχόντων στάνταρντ
, αλλά και στον τρόπο ψηφοφορίας στο πλαίσιο αυτής της κανονιστικής διαδικασίας.

Ο φόβος πολλών περιβαλλοντολόγων είναι ότι η ΕΕ θα μπορούσε να λυγίσει υπό την πίεση των ΗΠΑ και να αποδεχθεί πιο χαλαρές προδιαγραφές.

Αλλά και τα σχέδια προστασίας των επενδύσεων μπορεί να αποτελέσουν εμπόδιο στους περιβαλλοντολόγους. Με βάση την ΤΤΙΡ οι επιχειρήσεις θα μπορούν να αποκτήσουν τη δυνατότητα να ζητούν αποζημίωση από κάποιο κράτος σε περίπτωση που θέλει να αυστηροποιήσει την περιβαλλοντική του νομοθεσία.

Προσπαθώντας να καθησυχάσει, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, είπε πρόσφατα κάνοντας έναν πρόχειρο απολογισμό: «Προς το παρόν οι διαπραγματεύσεις είναι ακόμη μακριά από το να ρυθμισθούν όλα αυτά θέματα προστασίας του καταναλωτή, του περιβάλλοντος και των κοινωνικών προδιαγραφών.

Μετά από δέκα γύρους διαπραγματεύσεων η κατάσταση είναι στάσιμη. Ο λόγος; «Σκληρά οικονομικά συμφέροντα» και από τις δύο πλευρές. Κανονικά θα έπρεπε μέχρι τέλος του περασμένου χρόνου να υπάρχει ένα πλαίσιο συμφωνίας, αλλά ο στόχος είναι ανέφικτος.

Πηγή:www.styx.gr

Print Friendly, PDF & Email
user1Στη φυλακή όποιος σπάσει το απόρρητο για την ΤΤΙΠ

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *